Referenties

Bekijk hier onze komplete Nieuwskrant

NTS-Group Wijchen:  “We zien hem eigenlijk als een onderdeel van ons.”

De NTS-Group is eerstelijns toeleverancier voor internationale, toonaangevende hightech OEM’s die machines ontwikkelen en produceren voor o.a. semiconductors, analyse apparatuur, healthcare, printing en zonnecellen.

De groep bestaat uit 14 ondernemingen, verdeeld over drie soorten: ontwikkelbedrijven, assemblagebedrijven en productiebedrijven.
NTS Systems Development valt onder de eerste categorie.

“NTS ontwikkelt machines en tools samen met de klant. Daarvan maken wij als NTS Systems Development de prototypes. Als die klaar zijn dragen we ze over aan onze vestiging mechatronics, die doet de productie”, vertelt Manager Outsourcing Jan van Duijnhoven: “We selecteren onze toeleveranciers op flexibiliteit, snelheid, en vooral ook op het vermogen om met ons mee te denken.
 

Een engineer kan wel van alles verzinnen, maar het moet ook maakbaar zijn. Met Optimum ligt dat heel makkelijk. Vaak zijn we er na een belletje van 5 minuten samen uit hoe het zou moeten.”

Snelheid
“We hebben veel toeleveranciers, maar Toon is onze draadvonker. Als hij het met draadvonken niet voor elkaar krijgt, hoef je het ergens anders ook niet te proberen. Die kwaliteit weegt zwaar, maar dat geldt ook voor zijn flexibiliteit. Snelheid is erg belangrijk voor ons. Onze tak werkt over en weer met engineering: engineering loopt altijd uit. Toch wil de klant zijn product wel op een bepaald moment hebben. De tijd die engineering verliest, moeten wij aan het eind inhalen. Onze toeleveranciers moeten daarin mee en met Toon lukt dat prima.”

Koffiegeheim
“Als ik hem bel met: “Toon, zedde gij op de basis? dan kom ik even bij je langs” dan kan dat vrijwel altijd. Zo komen er natuurlijk veel mensen bij hem. Toch weet hij altijd precies hoe je je koffie drinkt. Heel knap, denk je dan. Maar ik ben erachter wat zijn geheim is. Hij heeft een briefje in de binnenkant van zijn keukenkastje. Daar staat van iedereen op wat ze in de koffie hebben, haha.” Hoezo, oog voor detail?

 

Duflex, Elst (Gld.):  “Als we niet meer met Optimum kunnen werken, stoppen we met het precisiestempel.”

Volgens de website is het in Elst (Gld.) gevestigde Duflex expert in de bouw van speciaalmachines.
Directeur/eigenaar Arno Dumoré stelt het beeld bij: “De website is niet meer actueel. We bouwen oplossingen voor productieautomatisering in de breedste zin.”
Dit varieert van industriedeuren tot machines voor contactlenzen tot automatiseringsoplossingen voor de spuitgietindustrie: “Ook hebben we bijvoorbeeld speciale hulpstukken gemaakt voor protheses. Mensen krijgen pennen in hun bot waarop de prothese wordt vastgezet.”

 

Kort door de bocht
Duflex bestaat sinds 1997 en werkt met Toon Groen/Optimum zolang Arno Dumoré zich kan herinneren:
”Ik ken weinig bedrijven die op zo’n hoog niveau werken als hij. Je kunt wel ergens anders  werk uitbesteden, maar dan krijg je een werkvoorbereider aan de lijn die amper weet wat ze in de fabriek kunnen maken. Met Toon gaat het kort door de bocht. Hij begrijpt de essentie van de opdracht al heel snel. Je weet dat hij er zelf aan werkt en dat het niet de stagiair is die de gouden maten in de machine klopt. Als er eerst iets weggeslepen moet worden voordat hij verder kan, dan doet hij dat zelf. Hij houdt rekening met hoe het vonkproces in elkaar zit, is continu bezig dingen te verbeteren zodat het nog beter en nauwkeuriger loopt.”

Vertrouwen
“Laatst hadden we een heel speciaal mesje nodig. Toen we dat aanvankelijk bij een ander hadden neergelegd, zag die meer problemen dan oplossingen. Toon dacht eerst ook dat het onmogelijk was, maar belde even later terug: ‘Als we nou eens…’ Ik heb alleen maar geantwoord: ‘Toon, als jij er vertrouwen in hebt dat het kan, dan heb ik dat zeker.” “Ik meen het serieus: als we niet meer met bedrijven zoals Optimum kunnen werken, stoppen we acuut met het precisiestempel.”

 

Christiaan van der Klaauw:  “Optimum heeft een manier van werken die bij ons past en werkt binnen de toleranties die wij vereisen”

In het Friese dorpje Joure startte Christiaan van der Klaauw in de jaren zeventig met het ontwerpen en produceren van exclusieve handgemaakte uurwerken. Tegenwoordig behoren Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches tot de exclusieve wereldtop. Inclusief precisieonderdelen van Optimum. Tijdens zijn opleiding aan de instrumentenmakerschool liep Christiaan van der Klaauw stage aan ‘s werelds oudste sterrenwacht. Hier raakte hij gefascineerd door de astronomie, die een onuitputtelijke inspiratiebron voor hem werd. Met de Pendule Variable won hij in 1992 de prestigieuze gouden medaille op de horloge-beurs van Basel. In 2011 won Christiaan Van der Klaauw Astronomical Watches opnieuw een fantastische prijs. Tijdens de Watch of the Year Verkiezing van het internationale horlogemagazine 0024 werd de Retro Moon verkozen tot het meest innovatieve horloge. Ook won de Real Moon 1980 de publieksprijs tijdens de European Watch of the Year Verkiezing 2012 in Londen.

   

Handgemaakte kunstwerken
In het moderne atelier in Joure worden de mechanische kunstwerken stuk voor stuk met de hand gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de allerbeste materialen en technieken. De modules worden voorzien van hoogwaardige, Zwitserse automatische uurwerken… in een aantal gevallen inclusief onderdelen van Optimum.

Zwitserse kwaliteit
“Van de onderdelen in onze horlogemodules is het merendeel in eigen atelier gemaakt. Onze producten vereisen hoogwaardige onderdelen waar over het algemeen alleen Zwitserse fabrikanten ervaring mee hebben. Dat gaat bijvoorbeeld om kleine tandwieltjes van hoogwaardige materialen, uurwerkplatines en schroefbussen met schroefdraad M0,60 of M0,70. Nederlandse bedrijven zijn zeer welwillend, maar hebben hier weinig of geen ervaring mee, “ vertelt Jorrit Siebenga, chef werkplaats van Van der Klaauw.

Precisie en passie
“In Nederland maken we gebruik van de diensten van een beperkt aantal toeleveranciers. De belangrijkste hiervan is Optimum. Optimum heeft een manier van werken die bij ons past en werkt binnen de toleranties die wij vereisen. Toen we op een vakbeurs op zoek waren naar firma’s die hoogwaardig kunnen draadvonken, viel ons oog direct op Toon. Hij was heel open en geïnteresseerd in samenwerking met ons. Die passie is erg belangrijk. We hebben in het verleden gemerkt dat fabrikanten onze hoge kwaliteitseisen niet konden inlossen. Bij Toon proef je passie. Hij wil samen met de klant altijd tot een goede oplossing komen.”

Christiaan van der Klaauw vertrouwt op de precisie van Optimum